Friday, June 6, 2008

malam prom~

beb, aku tgk wayang lagi~! ish..ape nak jadi aku ni!! tapi tu standard la kan, budak filem~! heh.
baru-baru ni aku tengok cerita Prom Night. aku pernah tengok trailernya beberapa kali kat TV dan aku gak pernah tgk behind the scenes kat chanel E!. time tu aku rase macam agak smart la citer ni, sebab temanya iaitu malam prom dah menarik dah. kalau kat Barat prom night kan macam kite nye konvo la..begitu dinanti-nantikan! satu bintang untuk pemilihan tema dan tajuk filem. tahniah!
tapi itu jelah.
yang lain semua hancur. walaupun aku miss 5 minit permulaan filem, (dan aku pernah diberitahu oleh seseorang kalau miss 5 minit benginning filem, macam miss semuanya) tapi aku rasa x ada perbezaan apa-apa pun. pembunuh yang 'psiko' bak kata promonya tu, taklah psiko mane pun. stakat obses dekat satu perempuan je. anyway, maybe tu yg aku miss sbb masuk lmbt kot. tak dpt nk tau kenapa dia obses sgt ngan pompuan nih.
anyway, cara pengolahan unsur suspen filem ni amatlah mengecewakan. bagi aku lah. bagi orang lain aku tak tau. yelah, awal-awal dah tunjuk siapa 'pembunuh misteri' tu. misteri ke hapa mcam tu? boring gila kalau dah tau siapa watak antagonis dalam filem thriller. lainlah kalau dia buat pembunuhan yang ganas + kejam macam The Texas Chainsaw Massacre tu. ini setakat guna pisau rambo aje, baik tak payah.
lagi satu ek, mangsa semua datang dekat dia. dia just duduk satu tempat aje. kan boring camtu? kalau nak bandingkan cerita ni dengan mana-mana filem pembunuh psiko yang obses, aku cadangkan korang cari cerita "American Psycho 2" sebab tu adalah filem pembunuh psiko terbaik pernah aku tengok. jalan cerita yang berteka-teki, berbelit-belit sampailah dah habis, baru aku terlopong dan cakap, "Ohhh....".
walaupun American Psycho pun tunjuk siapa watak antagonis dulu, tapi psikonya psiko betul. dia tak tunggu mangsa datang. tak macam Prom Night, dan semua mangsa yang kena tu tak ada kena mengena pun dengan hidup pembunuh tu. nampak sangat diorang tu dibunuh sebab dah jadi saksi ataupun menghalang jalan je. so apa motif pembunuh tu sebenarnya?
aku bagi satu bintang aje dekat filem Prom Night ni. itu pun sebab tajuk dan posternya boleh tahan. yang lain.....iskh.

0 bintang: