Thursday, May 29, 2008

seram berulat~

ey, aku tengok wayang lagi~! apa nak jadi dengan aku ni??
aku tengok cerita seram kali ini. seram yang berulat. Long Khong 2. erm, sekuel satu aku tak tengok. so x boleh nak bandingkan la~
**disebabkan aku ni budak belajar perfileman, maka aku ada rasa macam seorang VVIP bila setiapkali aku ke pawagam. tak taulah kalau korang ade rase macam ni jugak ataupun tak. budak perfileman bila datang pawagam, takkan boleh release tension punya. kita datang ke pawagam untuk menelaah, membaca garis-garis bahasa filem. berfikir dengan mendalam kemudiannya. dan bagi yang dah mahir teknikal, mungkin akan perasan kelemahan-kelemahan yang ada dalam sesebuah filem ni...
**dan oleh kerana aku ni VVIP dalam pawagam, maka aku sangat pantang kalau ada penonton yang menganggu mood aku bila tengah tengok wayang. memanglah orang awam bebas tunjukkan emosi bila tonton wayang, tapi ada seorang perempuan ni, belum pun sampai part seram, dah menjerit-jerit tak tentu hala. buat semua penonton dalam pawagam tu gelakkan dia. lepas tu boleh pulak mencarut-carut bila hantu dah keluar. kan hilang mood tu~? aku harap budak tu akan ambik bidang perfileman supaya dia boleh belajar ADAB DALAM PANGGUNG WAYANG.
ok, back to Long Khong 2. cerita ni, tak berapa nak seram, tapi menggelikan. dan menyakitkan. serupa macam kita tengok Happy Tree Friends la. cuma Happy Tree Friends tu comel. filem-filem seram Thai amat selalu menggunakan elemen sihir, atau black magic atau voodoo. walaupun berkesan, tapi itulah~ lama-lama boring jugak.
seolah-olah negara Thailand ni nak bagi amaran pada negara luar yang sekarang tengah khusyuk mengumpul kuasa - yang mereka ada kuasa black magic sebegitu. jangan rapat~! nanti aku sihirkan kau~! macam tu lah kot. filem Long Khong ni tak begitu dekat dengan aku sebab aku tak pernah tengok sihir yang macam tu. sihir yang sangat kejam. sampai membunuh-bunuh. sampai boleh tukar roh dengan jasad lain. paling kuat pun sihir yang aku pernah tengok, kena rasuk.
tapi over all Long Khong ni boleh dikatakan agak berjaya dari segi art directionnya la. dan juga satu lagi aku respek dengan pembikin filem seram Thai ni. mereka buat research~! kalau luka akibat sihir, mangsa akan mandi dengan air daun-daun tumbuhan dan pokok-pokok. kalau awet mayat, gunakan garam kasar. mungkin mereka benar-benar amalkan benda macam tu~?

2 bintang:

aRmaDa UnGu said...

klu x silap aku, sutradara(nk tulis saudara sbnanye) ahmad idham pnah ckp yg filem congkak die setaraf dgn filem seram thailand...
apa ya maksudnya?

mastikus said...

BETUL BETUL..
teringat cakap puan ayu, bila dah jadi pelajar perfileman, point of view kita mula berubah. :)