Monday, May 26, 2008

encik steven spielberg~

arh~ korang dah tengok filem Indiana Jones IV?
aku tak pernah mengikuti perkembangan filem ni dari sekuel satu tapi sekuel empat ni aku pergi tengok pulak. hmm..

cerita ni tak banyak kelemahan, standard la filem dari steven spielberg tu..
cukup elemennya, pola perkembangan plot jugak sangat kuat. elemen kelakar dalam filem ni jugak tak bodoh dan tak slapstik langsung.

situasi satu: watak Henry Jones Junior the Third lakonan Shia LaBeouf yang boleh lagi mengeluarkan sebilah sikat untuk menyikat rambutnya tatkala banyak mata senapang mengacu pada dia. gila!

situasi dua: pertelingkahan remeh antara exboifren-girlfren depan anak haram mereka bila mereka sedang diculik sambil didengari oleh salah seorang drpd team penculik tu.

dan banyak lagilah situasi kelakar yang kena pada tempatnya. perkara-perkara macam ni membuatkan polanya sentiasa naik-turun. tak ada satupun pola yang rata.

tapi, satu jelah kelemahan steven spielberg ni. kalau dia bikin filem, mesti nak kena ada spaceship. mesti nak kena ada alien. mungkinkah itu trademark dia??? lebih kurang razak mohaideen la. kalau bikin filem, mesti nak kena ada elemen hindustan. mungkinkah itu trademark dia??

anyway, filem Indiana Jones IV ni aku bagi 5 bintang sebab tak ada satu pun part di mana aku tersandar mengantuk dalam pawagam tu~!

4 bintang:

MoMenTuM SebuaH UnGu said...

actually aku tgk iklan cte neh tp x berani nk tgk sbb takot x phm...
yela, x tgk yg sebelum2 neh..
tp mcm best jek!
da tgk ironman?
cte tu pon best...
cte tu bjln gan pantas...
tp yg x enjoy, mesti nk masuk unsur taliban...
bosan la sedare2 hollywood oit...

RENhalus~ said...

abg aku yg ajr tgk citer nie...!
syiokkk...!;p
tp yg latest nie xtgk lg~
tggu abg aku ajk g wyg dl..
*winkwink*

spielberg nie mmg suke tmbh elemen yg kekonon die jek tpikir..
dlm kate lain sesuatu yg x ujud adalah kegemaran die...

Miss LaraLady said...

Ren,
Aku da tengok isnin lepas. Cerita dia boleh la tahan besh. Cam citer Lara croft jeh. Aku suka watak marion. Dia klakar!
Yang peliknyer kenape lar lame sangat kapal angkasa tu ade kat situ, gara-gara nak tggu tengkorak alien lagi 1 tu..

Ungu,
gi la tengok.. tak rugi..

mastikus said...

aku tak reti bagi bintang. hehe..cuma aku rasa filem ni ok dan menarik dari segi kehebatannya menimbulkan rasa ingin tahu aku menonton perjalanan ceritanya..

hati ini mahu tahu, benarkah punggukku betul rindu...la la la

p/s: mak rindu kat ayah!