Saturday, May 10, 2008

THE FILM

ermmm....
bila da duduk umah ni, rancangan di tv adlh salah satu perkara yg sentiasa di-update dlm schedule aku... actually aku x suke tgk tv. krenye bukan hard die fan tv aku neh.... so, aku akn tgk selected cte jek... mcm action muvee, stephen chow or kaum2 csi.... yg laen, x berape nk tgk....

al-kisah ari sabtu jam 12 tgh hari aku on tv & tgk satu cte bollywood otw nk start..bertajuk THE FILM...erm.... aku ade tgk iklan cte neh.. mcm best! maka, aku decide utk menonton...

THE FILM ni mengisahkn tentng 7orang yg dtg ke mumbai untuk cri kerja dgn mempertaruhkn bakat dorg dlm bidng seni. sushmita(menlis skrip), vijay(mengarah), ankita & aditya (pelakon), raman(pengarah muzik), nandhini(menyanyi) & jugak irfan (menulis lirik lagu). demikianlah dorg punye watak & skill yg dorg ade.... namun begitu, sume usaha dorg mcm sia2 sb industri perfileman kat india dlm cte ni sedang dibanjiri isu peras ugut oleh samseng yg dikenali sbg abang shamim....(shamim bhai). dorg almost give-up utk berjuang dgn bidang seni....

maka, sushmita mengambil idea drpd situasi yg berlaku & mengajak rakan2nya memeras ugut menggunakan nma shamim bhai utk mendapatkn wang. pd awalnya, separuh drpd mreka x bersetuju tp akhirnya ersetuju. dipendekkn cte, perkara yg dirancang berlaku & mereka hampir berjaya namun tersangkut krn pihak polis berjaya kesn mereka. sudahlah dorg nk meloloskn dri pihak polis, kemudian kumpulan shamim bhai pon buru dorg tuh. satu demi satu ahli kump tu mati.. dan, akhirnya ketika hanya sushmita & aditya yg masih hidup, aditya terbaca skrip yg ditulis oleh sushmia iaitu tntg kisah benar 7orang yg berjuang. malah, terbongkarlah segala rahsia iaitu sushmita yg merancang setiap pembunuhan yg berlaku ke atas rakan-rakannya.. aku klasifikasikn cte ni sbg suspen thriller dlm seni.... genre plg panjang yg korg pnah jumpe.. yg pasti cte ni ibarat anak halal kat malaysia... anak halal adalah sebuah cte yg menyampaikan satu bentuk kejujuran yg berlaku pd anak bangsa MELAYU di malaysia... walaupun ada org kt(korg taw sape org tu), filem anak halal x patot papar sesuatu yg negatif & ending yg x menyebelahi pihak yg benar, tp ia menyampaikan identiti yg jujur tntg negara kt...

berbalik pd THE FILM, pengarah memaparkn masalah sebenar industri mereka. peras ugut dr samseng memang berlaku dlm industri di India. tetapi, India tetap mampu mengeluarkn hampir 200 filem setahun. industri kita? apa masalah industr kt? gossip sesama artis. artis putus cinta x boleh berlakon bersama. produser saman pelakon.. india juga ada.... tp kuantiti filem terbitan mereka masih mengagumkan... soalan: bagaimana dgn tahap profesional & kuantiti filem yg diterbitkn di malaysia?

filem ni jugak tegar utk mengkritik sistem kerajaan India. tentang industri perfileman yg dipinggirkn & juga polis...erm.... hampir setiap filem mereka mengkritik jabatan polis negara mereka. THE FILM bukanlah filem pertama yg berbuat demikian. hampir semua filem yg melibatkn penjenayah akan mengkritik polis mereka. oh ya, aku nk kritik sket jek la yg aku x suke gan cte neh. watak irfan adlh seorang lelaki muslim. sayangnya, dia mati dibunuh rite after die g smyg jumaat. malah, die adlh org pertama yg mati dlm group neh. dorg mcm nk tunjukkn apa2 hal, org Islam patut dimusnahkn dlu.. aku emosi tul tgk scene neh... pulak tu, irfan tu membayar nazar setelah rancangan peras ugut dorg berjalan lancar.... ciss.....

ermmm..... menonton filem ni mengingatkn aku pd kata2 puan ayu....

"film is not what u see..it is what u dont see...."



5 bintang:

Anonymous said...

ala,mcm best je cte tuh! asal x msg suh tgk

mastikus said...

yang kita nampak hanya lah pelakon melakonkan watak serta visual yang bergerak2 memaparkan alam sekitar atau keteguhan binaan sebuah rumah. apa yang cuba disampaikan?? sangat subjektif! siapa yang nampak, dia adalah "orang" filem. terima kasih (nada Am)...hehehe

Miss LaraLady said...

Wah, hindustan menjadi pilihan..!!
Duk umah tanam anggur ke mak cik?
hehe~

++MoMenTuM SebuaH UnGu++ said...

lina: next time aku msj sume org if aku suke satu2 cte tu...

mastikus: ni amoy ke amm yg bg komen?

miss laralady: makcik x tanam anggur. tanah umah makcik x sesuwai tanam anggur...btw, hindustan also a film...

RENhalus~ said...

aku rase industn ade jugak film menarik..
akhirnye..
kalo ikut pe yg ko tuleh la~